Friday, January 25, 2013

Indonesian Get MyKad Via Projek IC

An Indonesian man, who confessed to have obtained a fake MyKad through Project IC, was sentenced to eight months' jail by the Magistrate's Court.

Indonesian Latif Andi, 40, admitted before Magistrate Edward Paul to having the fake document bearing the serial number 721012-12-6235 under his name at 2pm on Jan 12 in front of the Kota Kinabalu bus station, in Sabindo.
Latif also confessed that he had obtained the fake Mykad through Project IC.

In another case, Filipina Perwena Salowan, 22, was also jailed eight months for having a fake MyKad bearing the serial number 901106-12-5604 under her name.

Perwena pleaded guilty to committing the offence at 7.15pm on Jan 12 at Counter 5 - 6, in the arrival hall of the airport here.

Inspector Joan Lee, prosecuting, told the court that Perwena had used the fake document to look for a job in Kuala Lumpur in 2010 and had used it to enter Tawau on the day she was arrested.

Lee said a check with the National Registration Department showed that Latif's and Perwena's documents were fake as they did not exist in the department's system.

The court ordered the foreigners to be referred to the Immigration Department thereafter.

Meanwhile, 28-year-old Suhardi @ Selamat Ali, was handed 10 months' jail for having a stolen motorcycle at 9pm on Jan 13 at the Takada area. (DE)

63 comments:
Write comments
 1. sebab orang tempatan sendiri, berlaku kebanjiran rakyat asing di Sabah.

  ReplyDelete
 2. bukan setakat warga asing yang perlu dikenakan hukuman tapi pemberi mykad palsu tu juga.

  ReplyDelete
 3. Setuju dgn ANONY 11.43am di atas. Dlm terma2 RCI tuidak dinyatakan bentuk hukuman kpd pemberi ic palsu itu. Mereka hanya 'hearing' shj dan syor kpd parlimen. Yg bagusnyer, YB KDN yg lebh sudu dr kuah bila tolong jelaskn takde unsur salahguna kuasa dlmpemberian ic. Kepala babi punya YB Menteri UMNO nih.

  ReplyDelete
 4. SHAH ALAM, 24 JAN: Kerajaan Negeri Selangor diseru mengambil tindakan undang-undang terhadap dakwaan wujudnya kira-kira 40,000 ‘warga Sabah’ yang dipindahkan sebagai pengundi di Selangor.
  Baca http://www.wasukalu.com/2013/01/misi-tawan-selangor-40000-warga-asing.html

  ReplyDelete
 5. apa yang pasti, syarat kewarganegaraan harus diperketatkan dan pemberian kerakyatan kepada asing harus dihentikan serta-merta sehingga RCI selesai..

  ReplyDelete
 6. Penubuhan RCI bukti komitmen kerajaan BN perjuang hak rakyat Sabah

  Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Penubuhan Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) bukan sahaja membuktikan komitmen kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk memperjuangkan hak dan kesejahteraan rakyat Sabah, malah penubuhannya juga merupakan satu petunjuk bahawa kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib bersedia untuk berhadapan dengan desakan, tuntutan atau apa sahaja masalah di Sabah yang perlu diambil perhatian. Gesaan supaya RCI ditubuhkan sebelum ini telah disuarakan oleh para pemimpin parti-parti komponen BN termasuk Umno dan tidak terkecuali pemimpin-pemimpin parti pembangkang yang menghangatkan lagi keadaan.

  ReplyDelete
 7. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  RCI bukanlah kaedah pertama atau terakhir yang dilaksanakan oleh kerajaan dalam menyelesaikan masalah pendatang haram dan juga Projek IC di Sabah. Sebelum ini juga, kerajaan telah melaksanakan pelbagai usaha termasuklah penubuhan Jawatankuasa Pusat dan juga Negeri bagi menyiasat dan merangka penyelesaian kepada fenomena warga asing di negeri ini, penubuhan Program 5P disamping penguatkuasaan berteruskan dari anggota beruniform samada di daratan mahupun perairan. Pendek kata, pelbagai usaha telah dan sedang dilaksanakan, namun masalah ini tetap berterusan.

  ReplyDelete
 8. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Jika ada pihak yang mengatakan bahawa kerajaan tidak ikhlas menyelesaikan masalah ini hanya kerana kerajaan mengumumkan RCI disaat-saat akhir, ternyata andaian itu tidak benar sama-sekali memandangkan perkembangan siasatan setakat ini membuktikan badan itu benar-benar bersifat neutral tanpa memihak kepada mana-mana pihak sehingga ada kalanya membuka ruang kepada pihak pembangkang untuk memanfaatkan apa sahaja butiran siasatan untuk dipolitikkan.

  ReplyDelete
 9. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Menurut kenyataan Pengarah Pasukan Petugas Khas Persekutuan untuk Sabah dan Labuan, Datuk Suhaimi bin Mohd Salleh, kerajaan telah mengusir 446,173 pendatang tanpa dokumen ke negara asal mereka sejak 1990. Angka tersebut adalah termasuk pelarian yang tidak mempunyai dokumen yang sah.

  ReplyDelete
 10. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Beliau turut memaklumkan bahawa skop kerja Pasukan Petugas Khas adalah untuk menangani isu berkaitan pendatang asing dan mengenal pasti pelarian dan pendatang yang merangkumi pelarian Filipina dari Filipina Selatan, pendatang asing tanpa izin yang memasuki Sabah dan Labuan, dan buruh asing dari Indonesia.

  ReplyDelete
 11. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  kerajaan telah berusaha untuk membendung kebanjiran pendatang asing tanpa izin sejak dulu lagi. Walaupun sukar, ianya tetap dilaksanakan. Kerajaan telah mengambil tindakan peguatkuasaan berterusan dan berusaha menangani isu berkaitan dengan bersungguh-sungguh.

  ReplyDelete
 12. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Namun kewujudan beberapa sindiket pemalsuan IC serta sindiket membawa masuk warga asing ke negeri ini menyukarkan lagi usaha-usaha kerajaan. Pembangkang sama sekali tidak pernah menyentuh isu ini walaupun kes berkenaan telah beberapa kali dilaporkan oleh media tempatan pada tahun-tahun sebelumnya.

  ReplyDelete
 13. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Tahun lepas saja, negara telah dikejutkan apabila Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan bergiat aktif di sekitar Pantai Timur negeri ini.

  ReplyDelete
 14. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Modus operandi sindiket ini dipercaya berorientasikan penawaran dokumen berbentuk MyKad asli dan meminta mangsa-mangsa mereka supaya menyerahkan duit di antara RM1,000 – RM5,000, gambar, sijil lahir (jika ada) dan cap jari.

  ReplyDelete
 15. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Kes seperti ini bukan yang pertama dan terakhir, malah besar kemungkinan masih banyak lagi sindiket yang belum diberkas samada bergerak secara berpasukan mahupun secara individu. Keuntungan lumayan sentiasa mendorong pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab melakukan apa sahaja aktiviti haram walaupun mereka sedar tindakan itu membawa kepada hukuman yang berat.

  ReplyDelete
 16. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Malah ada juga dilaporkan dimana penduduk kampung membantu warga asing mendaftarkan kelahiran anak-anak mereka hanya kerana mahu mendapatkan keuntungan secara singkat. Akhirnya, yang menjadi mangsa adalah kerajaan. Bila kita tanya PATI dari mana mereka dapat IC, adakah mereka akan mengaku bahawa mereka memperolehinya dari sendiket secara haram?? Sudah tentu tidak.. Sebaliknya, mereka akan cakap bahawa IC mereka tulen dan dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia.

  ReplyDelete
 17. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  berkenaan dengan mangsa pelarian perang di selatan Filipina sekitar tahun 1970an. Kerajaan mengambil peranan murni dan prihatin melibatkan aspek kemanusiaan untuk membantu pelarian dan mangsa perang. Tindakan kerajaan telah mendapat kerjasama dan diperakui oleh badan antarabangsa seperti UNHCR.

  ReplyDelete
 18. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Dakwaan kononnya mangsa pelarian ini dibantu pihak tertentu untuk mendapatkan IC juga tidak benar apabila beberapa pelarian Filipina yang memberi keterangan di hadapan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat masalah pendatang tanpa izin di negeri Sabah hari ini memberitahu bahawa tiada mana-mana pihak yang membantu mereka bagi mendapatkan kad pengenalan (IC). Salah seorang daripada mereka, Abd Salam Ali, yang datang ke Sabah pada 19 Januari 1971 berkata, beliau sendiri yang berusaha mendapatkan IC nya itu.

  ReplyDelete
 19. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Fenomena pemberian IC kepada warga asing ini sebenarnya konsisten dengan penjelasan Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir ketika mengulas mengenai dakwaan bekas Pengarah JPN Sabah, Ramli Kamarudin bahawa kerajaan pada ketika itu terlibat memberikan kad pengenalan kepada pendatang asing.

  ReplyDelete
 20. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Beliau menegaskan bahawa semua kelulusan berhubung pemberian kerakyatan tersebut dibuat berdasarkan peruntukan undang-undang. Tambah beliau, Malaysia sentiasa menerima orang asing untuk menjadi warga negara sekiranya mereka memenuhi syarat-syarat tertentu.

  "Ramai yang ada di Sabah, mereka berada di situ bukan satu dua hari, satu dua tahun... ada 20, 30 tahun. Mereka ini bercakap dalam bahasa Melayu. Mereka berhak untuk menjadi rakyat. Yang menjadi masalah ialah ada orang yang tidak senang kalau mereka jadi rakyat."

  "Orang ini sebelum kita merdeka pun, mereka berulang alik daripada selatan Filipina ke Sabah kerana mereka tidak terima sempadan yang digaris oleh penjajah."

  ReplyDelete
 21. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Pemimpin-pemimpin pembangkang sejak dari awal lagi sudah meletakkan isu itu sebagai senjata kempen menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 dengan harapan ia akan menarik perhatian rakyat untuk mengalihkan sokongan kepada mereka. Tetapi mereka lupa bahawa dalam undang-undang Malaysia ada diperuntukkan pemberian kerakyatan kepada pihak-pihak yang berkelayakan.

  ReplyDelete
 22. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Jesteru, jika Pembangkang tidak bersetuju dengan pemberian kewarganegaraan kepada warga asing ini, mungkin selepas ini mereka boleh masukkan agenda "penghapusan sebarang undang-undang berkaitan kewarganegaraan" ini dalam manifesto pilihanraya mereka.

  ReplyDelete
 23. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Penghapusan undang-undang ini juga konsisten dengan janji Anwar Ibrahim yang mahu menghapuskan semua undang-undang "lapuk" di negara ini jika PR diberikan mandat memerintah. Dengan ini sama-samalah kita lihat bagaimana penerimaan rakyat terhadap kepimpinan Anwar Ibrahim yang sanggup melakukan apa sahaja asalkan dia dapat mempertahankan kuasanya.

  ReplyDelete
 24. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Rakyat Sabah sepatutnya menilai isu ini diluar kotak pemikiran yang condong kepada ideologi politik pihak tertentu bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas, neutral dan tidak terhad kepada kepentingan politik sesetengah pihak.

  ReplyDelete
 25. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Dan pemimpin-pemimpin pembangkang juga sepatutnya memuji kesungguhan dan kemampuan kerajaan BN menunaikan janjinya atau sekurang-kurangnya membantu kerajaan untuk mencari cara dan strategi terbaik untuk menyelesaikan masalah ini untuk manfaat semua rakyat di negeri ini.

  ReplyDelete
 26. Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPD Tawau berjaya membongkar kegiatan sindiket ‘IC Palsu’ yang disyaki didalangi oleh seorang pegawai JPN

  Tanpa melihat kepada faktor Pilihanraya Umum, saya simpulkan bahawa langkah kerajaan menubuhkan RCI menunjukkan keikhlasan dan kesungguhan kerajaan dalam menyelesaikan ibu segala masalah di Sabah.

  ReplyDelete
 27. Illegals should be chased over from here.

  ReplyDelete
 28. Masalah ini telah pun diketahui.

  ReplyDelete
 29. Punishment has been given.

  ReplyDelete
 30. Hukuman setimpal sudah ada.

  ReplyDelete
 31. This is serious.

  ReplyDelete
 32. This can't be treated lightly.

  ReplyDelete
 33. Jangan perlekehkan masalah ni.

  ReplyDelete
 34. Dalam masa yang sama, masih banyak tempat lagi di Sabah punya masalah mcm ni.

  ReplyDelete
 35. Measures still need to be taken.

  ReplyDelete
 36. Kebanjiran PATI memang merunsingkan. Tidak mungkin kerajaan tidak sedar jumlah kemasukan ini adalah luar biasa?

  ReplyDelete
 37. Serahkan kepada RCI untuk membuat siasatan yang wajar.

  ReplyDelete
 38. Kerajaan harus mengetatkan undang-undang terhadap golongan yang salah gunakan kuasa dan menggunakan dokumen palsu.

  ReplyDelete
 39. Jabatan NRD harus mengikut prosedur atas pemberian mykad.

  ReplyDelete
 40. Hukuman kuat harus dikenakan terhadap aktiviti mengkhianat ini.

  ReplyDelete
 41. Pemberian ic tidak mengikut polisi yang betul.

  ReplyDelete
 42. RCI harus mencari pucna kemasukan PATI dan jabatan mana yang terlibat dalam sindiket haram ini.

  ReplyDelete
 43. Pertubuhan RCI cuma peringkat pertama, kami menantikan perkembangan selanjutnya.

  ReplyDelete
 44. Kerajaan mengabaikan kepentingan rakyat demi mengila-gilakan kuasa.

  ReplyDelete
 45. Project ic involve money and corruption.

  ReplyDelete
 46. THE ongoing Royal Commission of Inquiry (RCI) was described as a sincere effort by the ruling coalition to find a lasting solution to problems related to illegal immigrants in Sabah.

  ReplyDelete

 47. Sabah Gerakan chief Datuk Gordon Leong yesterday said it took a lot of courage for Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to agree to the formation of the RCI and it showed that he, like every other concerned Malaysian, wanted to get to the bottom of the issue.

  ReplyDelete
 48. "It's good that things are coming out, but for now we should refrain from making any conclusion and allow the process to continue."

  ReplyDelete
 49. Former Sabah Chief Minister Datuk Seri Salleh Said Keruak opined that the opposition led by former Deputy Prime Minister Datuk Anwar Ibrahim was worried over the possibility of the Barisan Nasional (BN) government resolving the illegal immigrants' issue in Sabah, once and for all.

  ReplyDelete
 50. A former Sabah National Registration Department (NRD) director has claimed that former Deputy Home Minister, the late Tan Sri Megat Junid Megat Ayub, directed the issuance of temporary identification receipts for lost or damaged ICs to foreigners.

  ReplyDelete
 51. January 27, 2013 at 11:02 AM :

  baca itu 8 item [TOR] utk RCI PATI di sabah kemudian baru komen ttg keikhlasan n kesungguhan govt. x perlu menjadi bahan ketawa...

  ReplyDelete
 52. jgn biar PATI memperolehi IC melalui jalan belakang.

  ReplyDelete
 53. Suruh RCI siasat sekali mcam mana Kit Siang boleh dapat keistimewaan JUS SOLI. Siasat juga mengapa beria-ia sangat KIT SIANG

  ReplyDelete
 54. Anwar Ibrahim memang jenis tak sedar diri. Sifatnya ialah, sentiasa berbohong dan menipu. Dia akan bercakap untuk menyeronokkan sesiapa sahaja yang mendengar, tetapi cakapnya tetap menipu.

  ReplyDelete
 55. Apabila Tun Dr. Mahathir mempersoalkan tentang RCI yang sepatutnya ditubuhkan juga untuk menyiasat berhubung pemberian 1 juta kewarganegaraan dalam tempoh 24 jam kepada kaum pendatang, puak-puak berkenaan terus melenting. Kata mereka, pemberian kewarganegaraan sebelum negara merdeka tidak boleh sama sekali dilibatkan dan diperkatakan. Sebaliknya kata mereka lagi, kewarganegaraan yang diberi selepas merdeka sahaja yang diperkirakan.

  ReplyDelete
 56. Mereka terlupa barangkali, pemberian kewarganegaraan kepada 1 juta warga asing yang tinggal di Tanah Melayu menerusi jus soli telah mengubah sosio politik negara ini terutama sekali menerusi penguasaan kerusi-kerusi politik.

  ReplyDelete
 57. sekiranya RCI ditubuhkan dan puak-puak berkenaan memperkatakan tentang pemberian kewarganegaraan, maka perlu jugalah disiasat tentang 1 juta orang datuk nenek sebahagian warga Malaysia sekarang mendapat kerakyatan dalam tempoh 24 jam sahaja, sehinggakan sebahagian besar daripada anak cucu mereka sekarang, sehingga sekarang masih tidak faham tentang budaya negara ini, masih tidak boleh bertutur dalam Bahasa Kebangsaan dengan baik, masih tidak tahu bagaimana hendak menghormati agama Islam sebagai Agama Rasmi dan masih tidak dapat menerima hakikat bahawa Melayu-Bumiputera adalah pribumi negara ini yang diperuntukkan hak keistimewaan melalui Perlembagaan Malaysia.

  ReplyDelete
 58. Anwar terlupa barangkali bahawa bapa Tun Dr. Mahathir hanyalah peranakan dan telah dikategorikan sebagai Melayu kerana ibunya adalah orang Melayu, sama seperti bapa Anwar Ibrahim sendiri. Bapa Tun Dr. Mahathir adalah seorang guru besar dan pengetua, sedangkan datuk Anwar Ibrahim yang 'pure' India itu hanyalah pencari dan penjual botol sebelum bertemu jodoh dengan neneknya.

  ReplyDelete
 59. Apa ke teruk sangat Anwar Ibrahim cuba menafikan kewujudannya sendiri? Melayu di Malaysia terdiri daripada pelbagai jenis peranakan. Ada peranakan India, Arab, Eropah, bahkan Cina-Tamil yang kemudian masuk Islam dan akhirnya dikategorikan sebagai Melayu.

  ReplyDelete
 60. The Government will act on any report or resolution by the Royal Commission of Inquiry (RCI) on Illegal Immigrants in Sabah, said Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail. Former Sabah chief minister Datuk Seri Salleh Said Keruak opined that the opposition led by former deputy prime minister Datuk Seri Anwar Ibrahim was worried over the possibility of the Barisan Nasional (BN) government resolving the illegal immigrants’ issue in Sabah, once and for all.

  ReplyDelete
 61. Describing the opposition as opportunist, he said the opposition was trying to manipulate and opportunistically take advantage of the situation for political gains and interfered with the work of the Royal Commission of Inquiry (RCI) on illegal immigrants in the state.

  “Obviously, Pakatan (opposition) is worried that BN will resolve the illegal immigrants’ issue in Sabah. That’s why they are politicising the issue. They don’t want the RCI panel to complete their work and use statements from ex-ISA (Internal Security Act) detainees to undermine the findings.

  ReplyDelete
 62. The setting up of the RCI and appointment of its chairman and members was announced by the Prime Minister on Aug 11, last year to solve the problem of illegal immigrants in Sabah.

  The hearing of the proceedings is headed by former Chief Justice of Sabah and Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong.

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.