Wednesday, January 30, 2013

Pemimpin Rasuah Ke Penjara Bila PR Memerintah

Pakatan Rakyat bakal menghumban mana-mana pemimpin terlibat rasuah ke penjara sebagai balasan ke atas jenayah dilakukannya, tegas Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, hukuman setimpal itu wajar dilaksana tanpa mengira latar politik dan ia disepakati pimpinan Pakatan untuk membersihkan sistem pentadbiran negara.

“Jika ada pemimpin di mana-mana peringkat yang mengamalkan rasuah, kita akan pastikan mereka bakal menerima hukuman penjara,” katanya di depan 10,000 hadirin pada Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Pekan Pasir Besar, Gemas, Negeri Sembilan, malam kelmarin.

Beliau menempelak kerajaan Umno BN menggunakan isu agama Islam dan nasib orang Melayu menjadi bahan kempen bagi menghalang pemimpin Pakatan.

Anwar berkata, barisan kepimpinan Pakatan dengan dibantu penyokong perlu melengkapkan diri dengan persiapan mental dan emosi sebagai menghadapi sebarang kemungkinan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).

“Kita kena muafakat, kita ambil keputusan, kita berhimpun ikhtiar. Kita kukuhkan jentera ikhtiar, kita pakat KEADILAN, PAS, DAP kita ikhtiar. Akhirnya kita bertawakal kepada Allah. Mudah-mudahan Allah beri kita ukhwah,” katanya.

Menurut beliau, sepanjang tempoh mesyuarat Pakatan sebelum ini, tidak pernah terdengar suara dari Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang untuk membalas dendam jika gabungan itu menang PRU13.

“Kita tidak pernah menyuarakan sekiranya kita menang untuk membalas dendam. Tetapi semuanya sepakat sekiranya kita menang, kita akan pimpin dengan adil dan membela nasib masyarakat,” katanya dipetik Sinar Harian.

Turut hadir, Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohamad Taufek Abd Ghani; Pengerusi DAP Negeri, Anthony Loke dan bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Lajim Ukin. -KD

65 comments:
Write comments
 1. Tindakan yang bijak agar rasuahan dapat dikurangkan.

  ReplyDelete
 2. let see whether PR can achieve what they are targeting?

  ReplyDelete
 3. Bebas sangatkah Pakatan Pembangkang ini dari gejala rasuah? Tidak sedarkah mereka tatkala mereka menunding satu jari kepada BN, mereka sebenarnya menunding empat jari lain kepada diri sendiri, kerana apa yang dipertikaikan oleh mereka itu hanya retorik semata – mata.

  ReplyDelete
 4. Jangan sebutlah hanya Barisan Nasional sahaja yang banyak terlibat dalam aktivit rasuah ini, padahal gejala tersebut cukup tebal dalam Pakatan Pembangkang sebenarnya. Cuma mereka sahaja yang tidak mahu mengakuinya dan sengaja menyembunyikan perkara sebenar dari rakyat.

  ReplyDelete
 5. Umno BN menggunakan isu agama Islam dan nasib orang Melayu menjadi bahan kempen bagi menghalang pemimpin Pakatan.


  Isu bangsan dan kaum tidak harus dipolitikkan.

  ReplyDelete
 6. Lihat sahaja bagaimana mereka memanupulasikan isu kematian Teoh Beng Hock, Setiausaha Sulit kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor itu sehingga hari ini. Hakikat sebenarnya mengenai kes tersebut terus dipadamkan agar rakyat hilang fokus terhadap isu sebenar.

  ReplyDelete
 7. Kenapa TBH dipanggil menghadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada hari beliau ditemui mati? Dalam rekod SPRM, Teoh merupakan saksi utama dalam kes rasuah dua orang ADUN DAP Selangor. Bukan seorang, tetapi dua orang.

  ReplyDelete
 8. Namun hakikat ini berjaya dipadamkan oleh mereka dengan memperbesar – besarkan kes kematian Teoh Beng Hock dan menyalahkan pihak SPRM kerana tidak bertanggungjawab kononnya. Maka secara tidak lansung, kes rasuah dua orang ADUN DAP itu terus senyap begitu sahaja.

  ReplyDelete
 9. Siapa yang berasuah tetapi berjaya didakwa? Lihat jumlahnya?

  ReplyDelete
 10. Begitu juga dengan Parti Keadilan Rakyat yang sudah diketahui cukup kuat permainan Politik Rasuahnya. Cuma ianya tidak diperbesar – besarkan kepada umum dan dilakukan secara senyap – senyap dikalangan ahli sahaja.

  ReplyDelete
 11. Tidak ada sesiapa pun yang dapat menafikan bahawa budaya politik rasuah ini segar bugar dalam UMNO bermula sejak ianya dianggotai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1984. Beliaulah pencetus kepada gejala rasuah didalam UMNO yang sehingga kini dibawa pula didalam Parti PKR.

  ReplyDelete
 12. Pembangkang harus kerjasama untuk memperjuangkan misi yang sama.

  ReplyDelete
 13. Maka tidak hairanlah kenapa ada dikalangan pemimpin PKR yang akhir – akhir ini berjaya dikesan menerima rasuah secara terang – terangan akibat keghairahan mereka mendapat kuasa.

  ReplyDelete
 14. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Antara eksesais korporat yang paling ketara ialah pengambilalihan syarikat Sikap Power, pemegang konsesi Projek Kuasa Bebas (IPP) di Lumut, Perak. Konsesi itu telah dijual kepada MRCB atas arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan MRCB kemudian menyuntik ‘konsesi’itu ke dalam Malakof Berhad yang merupakan anak syarikat MRCB. Saya percaya bahawa keuntungan kira-kira RM50 juta daripada urus niaga ini dimasukkan ke salah satu dana politik DSAI.

  ReplyDelete
 15. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Seorang lelaki Cina bernama Tong Kooi Ong juga terlibat dengan ketara dalam meningkatkan bantuan kewangan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tong Kooi Ong adalah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Phileo Allied Berhad yang disenaraikan di Papan Utama BSKL. Phileo Allied Bank juga adalah di bawah kawalan Tong Kooi Ong. Tong Kooi Ong menjadi kenalan Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui pengenalan saya dan mereka kemudiannya menjadi sangat rapat.

  ReplyDelete
 16. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  ong Kooi Ong kemudiannya mendedahkan kepada saya bahawa sebagai balasan bantuan yang diberikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau telah menubuhkan satu “Akaun Induk” (Master Accounts) – yang di bawah kawalannya. Di mana sumbangan kewangan dibuat untuk kepentingan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Akaun Induk itu hasil yang diperolehi daripada pegangan saham dan bangunan.

  ReplyDelete
 17. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Saya percaya terdapat sekurang-kurangnya 20 Akaun Induk lain yang ditubuhkan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh pelbagai kroni-kroninya. Saya percaya bahawa jumlah dana dalam 20 Akaun Induk adalah lebih RM3 bilion. Modus operandi DSAI adalah pecah dan perintah serta setiap operator untuk setiap Akaun Induk tidak sedar tentang kewujudan Akaun Induk yang lain. Saya percaya kerajaan sedar tentang siapakah kroni-kroni ini.

  ReplyDelete
 18. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Sebagai contoh ia dalam pengetahuan saya bahawa atas arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim dana daripada Akaun Induk dibayar kepada dirinya dan individu-individu pengikutnya serta organisasi-organisasi yang dikenali berkaitan atau berhubungan dengannya antara 1992 hingga 1997: -

  (1) Dirinya sendiri (DSAI) – RM50 juta
  (2) Dato ‘Abdullah Ahmad (PBB) – RM 5 Juta
  (3) Dato Nasaruddin Jalil – RM10 Juta
  (4) Asia Pasifik Dasar Centre (APPC) – RM 38 juta & Douglas H. Paal – (USD 10.0 Million)
  (5) Institut Kajian Asas (IKD) – RM5 Juta
  (6) Aliran & Dr. Chandra Muzaffar – RM5 Juta
  (7) Abim – RM 5 Juta – Institut Pemikiran Islam Antarabangsa (IIIT) – RM 2 Juta
  (8) Yayasan Islam yang berpangkalan di UK – RM 1 Juta
  JUMLAH RM 121 Juta

  ReplyDelete
 19. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Saya juga diberitahu bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan Tong Kooi Ong untuk membayar Puan Shamsidar dan seorang lagi bernama Encik Rahman terhadap apa yang mereka lakukan. Puan Shamsidar adalah isteri Encik Azmin Ali, Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. Secara meluas telah diketahui bahawa Puan Shamsidar dibayar lumayan dan disediakan dengan sebuah kereta dan pemandu serta pada kebanyakan masa dia tidak perlu untuk pergi ke tempat kerja.

  ReplyDelete
 20. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  APPC dan Douglas H. Paal adalah salah satu daripada jentera utama yang digunakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mempromosikan imej beliau di negara-negara Barat, terutamanya di Washington, Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara-negara Eropah yang lain. APPC juga pelobi utama untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan organisasi media antarabangsa.

  ReplyDelete
 21. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Dalam apa yang saya percaya seperti yang dianggap sebagai pengkhianatan kepercayaan orang ramai, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga menegaskan bahawa APPC harus menguruskan rizab BNM sebanyak RM50 Bilion dan dana KWSP sebagai balasan untuk perkhidmatan yang telah diberikan. Alternatif yuran besar sebanyak USD 3 Juta akan dibayar setiap tahun kepada APPC untuk kos menjalankan Pusat di Washington. Nasib baik ini arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk APPC menguruskan dana di atas tidak dapat dikuatkuasakan.

  ReplyDelete
 22. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan saya untuk membantu menyelesaikan hutang Tan Sri Abdullah Ahmad (sekarang Wakil Tetap ke PBB) dengan Bank Bumiputra tentang hutang lebih daripada 10 Juta. Saya membantu dengan rundingan hutang penyelesaian sebanyak RM7 Juta. Suatu amaun sebanyak RM5 Juta telah diambil daripada Akaun Induk untuk membayar hutang tersebut.

  ReplyDelete
 23. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan saya untuk membantu menyelesaikan hutang Puan Marina Yusof dengan bank-bank tempatan yang berjumlah lebih daripada RM20 juta. Saya telah menyampaikan permohonannya itu kepada Tabung Pemulihan Usahawan (TPU) untuk bantuan membangunkan tanah di sepanjang Jalan Tun Razak, yang kini telah disiap dikenali sebagai Marinara Kompleks.

  ReplyDelete
 24. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Sebuah syarikat berpengkalan di Pulau Pinang Mercury Securities berhutang dengan MUI Bank lebih daripada RM l0 juta yang dicagar dengan caj tanah pihak ketiga. Pemegang saham majoriti ialah Chew Seng Guan dan Encik Ahmad Kamal yang Datuk Seri Anwar Ibrahim latih untuk menjadi ahli perniagaan dan ahli politik Bumiputera. Saya kemudiannya membantu mengatur pejualan tanah kepada Matang Emas Sdn. Bhd sebuah syarikat yang dimiliki oleh Encik Taib Hamid, di mana jualan tanah itu juga dapat menyelesaikan beberapa masalah peribadi Encik Taib Hamid. Sebidang tanah yang sama kemudiannya dijual oleh Encik Taib kepada TPPT Sdn Bhd untuk projek perumahan kos rendah yang kini dikenali sebagai Taman Tun Perak.

  ReplyDelete
 25. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Selain dari hartanah yang dipegang di bawah Ben Harta Sdn Bhd, saya juga tahu bahawa beberapa harta telah dibeli untuk pelaburan dan Akaun Induk dan untuk kegunaan masa depan peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim. Lokasi harta-harta ini terletak di sekitar Kuala Lumpur yang bernilai kira-kira RM15 juta.

  ReplyDelete
 26. GAY TUA KATA AKAN MENGHUMBAN PEMIMPIN RASUAH KEDALAM PENJARA.. BAGAIMANA PULA DENGAN BELIAU?? KENAPA TIDAK SAMAN ABDUL MURAD YANG MENDEDAHKAN RASUAH BELIAU?

  berdasarkan Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Saya menentang polisi ‘Had Pinjaman Dibenar’(Legal Lending Limit), pengurangan NPL (pinjaman tidak berbayar) daripada 6 bulan hingga 3 bulan, ‘Pengecutan Kredit (Credit Crunch) diperkenalkan pada Oktober 1997 dan ‘Kadar Faedah Tinggi ‘ (Higher Rate of Interest). Semua polisi-polisi ini telah disahkan dan diterima pakai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.


  Saya kini sedar bahawa ini adalah satu taktik politik Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menghancurkan ekonomi dan membawa Malaysia melutut dan menjemput International Monetary Fund (IMF) bagi memaksa Dr Mahathir meletak jawatan dan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

  ReplyDelete
 27. Jika benar, memang satu keadaan yang memang menggalakkan agar kes rasuah dapat dikurangkan.

  ReplyDelete
 28. SPRm harus mengambil tindakan terhadap mana pihak yang disyaki berasuah.

  ReplyDelete
 29. Anon: januari 30,2013- dari jam 11.07 hingga 11.26, sebanyak 21 kali.
  Puuuuhhh.........Sungguh hebat engkau, bah apalagi menang sudah BN UMNO engkau itu.

  TAHNIAH 3X

  ReplyDelete
 30. Pembangkang dan BN juag berasuah? Adakah tindakan diambil?

  ReplyDelete
 31. Kes rasuah bukan baru lagi, ramai yang disyaki tetapi masih bebas dari tindakan undang-undang.

  ReplyDelete
 32. Anwar juga disyaki berasuah.

  ReplyDelete
 33. Pembangkang mengangkat isu rasuah sebagai modal utama menghentam kerajaan menjelang PRU-13 ini.Pembangkang tidak dapat membawa isu pembangunan kerana menurut mereka isu itu tidak berapa mendapat sambutan daripada rakyat.

  ReplyDelete
 34. Pembangkang dengan strategi tersusun memilih Ketua Menteri Sarawak-Taib Mahmud, Ketua Menteri Sabah-Musa Aman dan Peguam Negara-Gani Patail.

  ReplyDelete
 35. Selain itu, Pembangkang juga me-reka-reka isu berhubung pembelian kapal selam Malaysia, kononnya Najib terlibat salahguna kuasa; selain dakwaan mereka, kononnya beliau terlibat dengan pembunuhan model Mongolia- Altanyua.

  ReplyDelete
 36. Pembangang berusaha mengwujudkan persepsi negatif terhadap para pemimpin BN, untuk membunuh karekater mereka, dengan tujuan agar rakyat marah dan mengakibatkan rakyat menolak BN pada PRU-13 akan datang.

  ReplyDelete
 37. Isu National Feedlot Centre (NFC) yang diangkat pembangkang menyebabkan Sharizat Jalil melepaskan jawatan menteri kabinet, salah satu kejayaan moral pembangkang.

  ReplyDelete
 38. Pembangkang juga mengangkat isu Kenduri Mega anak Ketua Menteri Melaka, selain memutar semula dakwaan terhadap Taib Mahmud, Musa Aman dan Gani Patil

  ReplyDelete
 39. Sementara Kerajaan BN melakukan semua tindakan untuk memajukan negara, agar rakyat menikmati kemakmuran itu, pihak pembangkang pula berusaha untuk membunuh karekater para pemimpin BN.

  ReplyDelete
 40. Bagi Pembangkang betul atau tidak dakwaan itu, bukan penting, yang penting mereka mampu mengwujudkan kerosakan teruk kepada imej seseorang pemimpin.

  ReplyDelete
 41. Pembangkang juga bukan sempurna.kalau cakap BN rasuah, pembangkang pun apa kurangnya.

  ReplyDelete
 42. Banyak lagi yg sepatut PR buat andai dah tawan Putrajaya nanti. Bukan sekadar AES, PTPTN, tol, gula, RON 97 & 95,banyak lagi dan mngkin perlu kpd perjumpaan direct dgn rakyat utk feedback apa yg perlu dperbaiki. Cuma 1 je yg aku rasa paling utama, hantar semua peg polis yg bermassalah atau kaki UMNO utk dtarbiah oleh Islam melalui TG Nik Aziz,Tg Dr Haron Din, Ust Azhar Idrus atau mana2 ulama mu'tabar. Yg diekanlpasti sebagai BAPA RASUAH atau jenayah berat...buat charge sheet dan terminate terus dr Civil Services dan pegawai kanan tentera darat yg brsekongkol mncuri duit negara melalui pmbelian aset tentera secara rasuah dan seleweng...terminate jugak. Banyak lagi mahasiswa diluar yg menunggu peluang utk bekerja dg kerajaan.

  -Bekas Pegawai Tentera

  ReplyDelete
 43. lajim sudah jadi ahli PKR secara rasmi kah?

  ReplyDelete
 44. adakah anwar juga maksudkan pemimpin2 pembangkang yang kaki rasuah? atau hanya retorik politik anwar?

  ReplyDelete
 45. kerana setahu saya, pemimpin2 politik pasti ada perilaku rasuah pernah dilakukan...tidak kiralah di pihak mana...jadi adakah anwar benar2 jujur dengan kenyataan beliau 'pemimpin rasuah akan ke penjara jika PR berkuasa'?

  ReplyDelete
 46. kita tgk PR akan memerintah atau tidak.

  ReplyDelete
 47. terrorist said... bangang and bodoh + katak....

  ReplyDelete
 48. Terrorist - TAI TASU

  ReplyDelete
 49. Terrorist ITU AHLI KUMPULAN ABU SAYAF BAH!

  ReplyDelete

 50. Datuk Seri Najib Tun Razak has set the tone for a clean and fair general election by making a public declaration to uphold integrity and reinforcing his commitment to fight corruption in the upcoming polls.

  ReplyDelete

 51. The Prime Minister signed the Transparency International (TI) Election Integrity Pledge, which carries this objective, at a brief ceremony at the Perdana Putra building here yesterday.

  ReplyDelete

 52. TI Malaysia president Datuk Paul Low and Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) deputy chief Datuk Mohd Shukri Abdull witnessed the signing.

  ReplyDelete
 53. Also present were Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin, Umno secretary-general Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor and Barisan Nasional component party leaders.

  ReplyDelete
 54. They included MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, PBBpresident Tan Sri Abdul Taib Mahmud and MIC president Datuk Seri G. Palanivel.

  ReplyDelete

 55. The TI Election Integrity Pledge is a voluntary social contract, where candidates who will be standing for the general election pledge to promote integrity, good governance, transparency and accountability in government and to uphold the rule of law.

  ReplyDelete

 56. Candidates who sign the pledge agree to adhere to the Election Offences Act 1954 and its regulations and give an assurance that their actions and decisions are for the benefit of the general public and not self-serving.

  ReplyDelete

 57. In signing the pledge, Najib declared that he would observe principles of truth, integrity, ethical conduct and accountability, including not accepting or giving bribes or being involved in any way in corrupt practices.

  ReplyDelete
 58. The pledge also committed him to uphold and give priority to the interests of the rakyat, good governance and transparency, and compliance with the country's laws and regulations.

  ReplyDelete

 59. Meanwhile, a statement from the Prime Minister's Office said that once the Barisan nominees for the general election are announced, he will ensure that they all sign the pledge.

  ReplyDelete

 60. “Nominees from the Barisan and component parties have gone through a review process with the MACC. It is fitting that they now take their commitment for clean and fair elections a step further by signing this Election Integrity Pledge.

  ReplyDelete
 61. “The responsibility of fulfilling the pledge lies with the signatories of the pledge and it is the prerogative of the general Malaysian public to hold them accountable to it.

  ReplyDelete
 62. “Let us work together towards strengthening the election process,” the Prime Minister said.

  ReplyDelete
 63. TI Malaysia commended Najib for signing the pledge.

  ReplyDelete
 64. “He had ensured his political nominees would be screened by the MACC.

  ReplyDelete
 65. “Now, taking this step further, he is encouraging them to make a public commitment for clean and fair elections,” TI Malaysia said in a statement.

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.