Tuesday, January 18, 2011

Jeddah Dilanda Banjir Akibat Hujan Lebat

JEDDAH: Hujan lebat di Jeddah dan kawasan sekitarnya sehingga petang semalam menyebabkan semua sekolah ditutup bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

Ketua Jabatan Meteorologi Universiti Raja Abdulaziz, Mansour al-Mazrouei, berkata hujan selama empat jam di kawasan itu mencatatkan kadar 41.7 milimeter.

Katanya, kadar purata hujan di situ pada musim sejuk (di antara November hingga Januari) biasanya kira-kira 51 milimeter.

Dahulu, pada November 2009, sekurang-kurangnya 123 orang terbunuh dalam banjir besar di Jeddah, selain menyebabkan kerugian besar kepada penduduk setempat.

Jurucakap Jabatan Pendidikan berkata, semua sekolah ditutup bagi membolehkan pihak berkuasa memeriksa struktur bangunan serta mengurangkan kesesakan jalan raya.

Antara kawasan paling banyak menerima hujan adalah Samir, Ajawd, Braiman, al-Safa, al-Nahda dan al-Rehaili. Bagaimanapun, setakat ini tiada korban dilaporkan.

Anggota Pertahanan Awam memberi perhatian lebih banyak ke kawasan berisiko banjir seperti di timur Lebuh Raya Haramain yang tenggelam pada 2009.

Kerajaan tempatan juga menyediakan 100 pam dan peralatan pengairan bagi membantu mana-mana kawasan dinaiki air.

Sebelum ini, media melaporkan, sebatang jalan di daerah Safa runtuh akibat hujan lebat dan polis menutup laluan itu sepenuhnya. - AN

Ulasan GB

Mungkinkah bumi Arab Saudi dibasuh? Dosa apakah? Baca entri sebelum ini. Wallahu'alam.


No comments:
Write comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.