Tuesday, January 4, 2011

Refomasi 100 hari : Gimik atau sedia jadi pembangkang?

SEMAKIN tidak karuan. Bahasa tidak karuan ini sebenarnya berasal daripada Indonesia. Kalau saya tidak salah tafsir, ertinya semakin tidak menentu/semakin gelabah. Begitu rasanya ungkapan yang wajar diberikan kepada mantan Ahli Parlimen Tenom, Datuk Rizalman Abdullah apabila beliau memperlekeh 10 teras utama Program Reformasi dalam tempoh 100 hari Kerajaan Pakatan Rakyat jika diberikan mandat menguasai Putrajaya. Rizalman menyifatkan 10 teras utama reformasi tersebut sebagai gimik politik Pakatan Rakyat.

Janji para pemimpin UMNO/BN untuk membawa pembaharuan dalam tempoh 100 hari pentadbirannya ketika memenangi pilihanraya Negeri Sabah 2004 merupakan gimik politik yang berhasil memperdayakan rakyat Sabah sehingga meletakkan para pemimpin UMNO/BN sebagai manusia yang 'Bersultan Di Mata, Beraja Di Hati’.

Pemimpin UMNO/BN mabuk dengan kuasa sehingga sanggup membayar RM500,000.00 bagi menutup kes rogol akibat angkara nafsu yang semakin membuas. Saranan serta paluan canang para pemimpin UMNO untuk konon memperkasakan akhlak dan jatidiri melalui pelbagai program transformasi adalah gimik politik UMNO untuk menyembunyikan nafsu besar para pemimpinnya yang bukan sekadar mahu membolot harta rakyat negeri ini tetapi juga hatta untuk memperkosa isteri orang.

Janji Sabah Baru hanya sekadar permainan lidah yang dilafazkan tanpa keazaman roh para pemimpin UMNO kerana memang sesungguhnya perjuangan UMNO sendiri adalah berasaskan kepada pragmatisme iaitu perjuangan yang memfokuskan kepada kepentingan keuntungan semata-mata tanpa mempedulikan halal haramnya sesuatu pendekatan tersebut. UMNO menggunakan pendekatan Machiavelli, 'the ends justify the means'.

Rizalman memang gelabah, bimbang tidak terpilih sebagai calon untuk PRU 13 yang semakin hampir. Cara paling berkesan untuk menarik perhatian tuannya di atas ialah dengan mengkritik Kerajaan Pakatan Rakyat. Tetapi Datuk Rizalman tidak kelihatan bijak apabila menidakkan kebaikan yang banyak dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat di negeri-negeri yang ditadbir oleh PR.

Contoh terbaik ialah pemberian air percuma dan pemberian bantuan kewangan kepada golongan warga emas serta pelajar-pelajar yang berjaya memasuki IPTA/IPTS. Juga kepada ibu-ibu yang bersalin, cuti 90 hari diberi berserta hadiah wang tunai kepada bayi yang baru lahir dalam bentuk tabungan.

Selama berpuluh tahun pemerintahan UMNO/BN di Sabah, mana dia subsidi yang dinikmati oleh rakyat Sabah? Jangankan subsidi, harta rakyat lagi dirampas! Tanah adat dirampas, pasir dicuri, balak ditebang secara haram, rumah yang didirikan atas keringat rakyat dibakar dan kampung halaman dirobohkan. Semuanya dilakukan ala kerajaan mafia dan ala gangster di Colombia dan Mexico.

Mana dia pemimpin UMNO/BN atau Ketua Menteri UMNO/BN yang sanggup berkorban untuk mengembalikan elaun berjumlah lebih RM200,000 setahun kepada kerajaan sepertimana contoh terpuji yang dizahirkan oleh Menteri Besar Kelantan? Kalau rompak balak itu memang ‘benchmark’ pemimpin UMNO/BN. Jangan cakap soal berkorban.

Akhir sekali, saya suka memperingatkan Rizalman dan seluruh pemimpin UMNO/BN, bahawa masanya sudah hampir untuk giliran kamu berlatih sebagai pembangkang. The time for you and all UMNO/BN leaders to adapt to a new environment as opposition members is imminent. The exercise should start now!

Oleh: IBN ABDULLAH (sabahkini)

16 comments:
Write comments
 1. Kenalah tunggu dan lihat samaada mereka akan berjaya ataupun tidak.

  ReplyDelete
 2. roformasi 100 hari pembangkang tu kita belum tau berjaya atau tak kerana ia masih lagi kabur2.

  ReplyDelete
 3. biarlah rakyat yang menetukan siapa yang layak untuk mewakili mereka.

  ReplyDelete
 4. roformasi 100 hari yang ingin dilakukan oleh PR bukanlah satu pekara yang mudah.

  ReplyDelete
 5. reformasi ni tkkan ke mana2 seperti janji 16 sepetember.

  ReplyDelete
 6. Dapatkah PR melakukan reformasi dalam masa 100 hari jikalau mereka berjaya menguasai Putrajaya???

  ReplyDelete
 7. Baik kita tunggu dan lihat sahaja.

  ReplyDelete
 8. Politik memang memeningkan kepala. Malah makin difikir, makin tak keruan jadinya. huhu

  ReplyDelete
 9. Daripada asyik meramal benda yang belum pasti, mungkin ada baikknya jika kita tunggu dan lihat saya apa yang bakal berlaku seterusnya nanti.

  ReplyDelete
 10. "Jangankan subsidi, harta rakyat lagi dirampas! Tanah adat dirampas, pasir dicuri, balak ditebang secara haram, rumah yang didirikan atas keringat rakyat dibakar dan kampung halaman dirobohkan."

  bagaimana pula dengan rampasan tanah di pulau pinang dan kelantan? merobohkan rumah dan gerai2 melayu, menaikkan harga air dan rumah.. dsb..

  ReplyDelete
 11. bagaimana PR mahu merealisasikan janji 100 hari sedangkan parti sendiri tidak terjaga malah masih banyak janji2 semasa PRU12 masih belum ditunaikan. janji PR ini hanya langkah terdesak setelah melalui banyak krisis dalaman dan luaran malah rakyat sudah mula menolak kepimpinan PR.

  ReplyDelete
 12. Hanya selepas 100 hari barulah kita akan tahu.

  ReplyDelete
 13. We should give PKR a chance, after 100 then we will see.

  ReplyDelete
 14. Mungkin juga gimik untuk mendapatkan undi tetapi sekurang2 nya mereka juga ada matlamat untuk dicapai, Terpulanglah kepada rakyat, ingin memberi peluang kepada pembangkang ataupun tidak.

  ReplyDelete
 15. saya pun sependapat dengan mantan Ahli Parlimen Tenom, Datuk Rizalman Abdullah. Kalau saya fikrikan sendiri memang semua ini ibarat gimik untuk menang bagi PR. Maka ini sebab mereka membuat 100hari ini. Tapi mungkin rakyat tidak akan mudah tertipu dengan semua ini.

  ReplyDelete
 16. Semua pun mempunyai gimik untuk menang dan juga untuk mendapat kepercayaan dari rakyat. Terserah pada rakyat, parti mana yang mereka fikirkan terbaik untuk mereka.

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.