Tuesday, January 18, 2011

Satu Gereja Memeluk Islam

Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang juru dakwah Islam.

Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberinya hidayah masuk Islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut. Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja.

Mula mula dia keberatan, namun karena desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka. Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata,

“Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini.”

Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya. Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata,

“Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya.”

Barulah pemuda ini beranjak keluar. Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi,

“Bagaimana anda tahu bahwa saya seorang Muslim?”

Paderi itu menjawab,

“Dari tanda yang terdapat di wajahmu.”

Kemudian dia beranjak hendak keluar. Namun, paderi ingin memanfaatkan keberadaan pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan ugamanya. Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut. Paderi berkata,

“Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat.”

Si pemuda tersenyum dan berkata,

“Silakan!”

Sang paderi pun mulai bertanya,

“Sebutkan satu yang tiada duanya,
dua yang tiada tiganya,
tiga yang tiada empatnya,
empat yang tiada limanya,
lima yang tiada enamnya,
enam yang tiada tujuhnya,
tujuh yang tiada lapannya,
lapan yang tiada sembilannya,
sembilan yang tiada sepuluhnya,
sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh,
sebelas yang tiada dua belasnya,
dua belas yang tiada tiga belasnya,
tiga belas yang tiada empat belasnya.”

“Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai roh!

Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya?

Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga?

Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya?

Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!”

“Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang di azab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api?

Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?”

“Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?”


Mendengar pertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.

Setelah membaca Basmalah dia berkata,

-Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..
-Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. berfirman, “Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami).”(Al-Isra’: 12).
-Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.
-Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur’an.
-Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.
-Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah s.w.t. menciptakan makhluk.
-Tujuh yang tiada lapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. berfirman, “Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang.” (Al-Mulk: 3).
-Lapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah s.w.t. berfirman, “Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat men-junjung ‘Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka.” (Al-Haqah: 17).
-Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu’jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.
-Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. berfirman, “Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat.” (Al-An’am: 160).
-Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .
-Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu’jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, “Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, ‘Pukullah batu itu dengan tongkatmu.’ Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air.” (Al-Baqarah: 60).
-Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.

Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai roh adalah waktu Subuh. Allah s.w.t. ber-firman, “Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing.” (At-Takwir: 18).

Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam syurga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf , yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, “Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala.” Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, ” tak ada cercaan terhadap kamu semua.” Dan ayah mereka Ya’qub berkata, “Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Yusuf:98)

Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. Allah s.w.t. berfirman, “Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keledai.” (Luqman: 19).

Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah s.w.t. berfirman, “Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim.” (Al-Anbiya’: 69).

Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t.? “Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar.” (Yusuf: 28).

Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.


Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi. Pemuda ini berkata,

“Apakah kunci syurga itu?”

Mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak. Mereka berkata,

“Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya!”

Paderi tersebut berkata,

“Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah.”

Mereka menjawab,

“Kami akan jamin keselamatan anda.”

Paderi pun berkata,

“Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah Wa Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah.”

Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa. -GB

34 comments:
Write comments
 1. cerita ini perlu dijadikan iktibar bahawa betapa besarnya kekuasaan Allah SWT. dan kita harus kembali kepada-NYa.

  ReplyDelete
 2. Tidak tahu kalau cerita ini benar. Tetapi seperti yang dikomen Jake,good for them!

  ReplyDelete
 3. Yang penting, janganlah membanding-bandingkan agama siapa yang lebih baik dan yang benar. Semua agama yang baik adalah baik kecuali ajaran sesat. Fikirlah baik-baik.

  ReplyDelete
 4. Betul, nurfatihah, setiap orang berhak memeluk agama yang dipilih. Tak perlulah membanding-bandingkan. Kita juga sepatutnya menghormati agama orang lain.

  ReplyDelete
 5. betul.. semua agama di dunia ini menyeruh kita untuk berbuat kebaikan.

  ReplyDelete
 6. bagaimana dengan orang yang tak beragama....hahahahahahaahahaha

  ReplyDelete
 7. orang yang tidak beragama sendiri pun mempunyai kefahaman mereka sendiri. yang penting kita menghormati orang lain.

  ReplyDelete
 8. Ini apa-apaan? Kok bawa cerita hoax, emangnya ngga ada cerita lagi, cerita yang lebih afdol dan jauh dari kebohongan. Kalu Kristen masuk Islam, itu sah2 saja tapi seluruh umat masuk, lebih dongeng dari dongeng buaknkah begitu? Yah, kalu mau dakwah biar pada jujur Jangan pula dibilang orang, Islam bisa bertahan karena hoax!

  wasalam.

  ReplyDelete
 9. setuju ngan cosmicboy. hanya kepada yang diberi hidayah sahaja akan memeluk islam, iaitu mereka yang kepingin bangat mencari jalan ke syurga

  ReplyDelete
 10. Setiap orang ada agama dan kepercayaan sendiri. Yang penting kita saling menghormati pilihan satu sama yang lain.

  ReplyDelete
 11. Semua mempunyai pengalaman hidup masing2. Tapi jika ditanya kepada saya, saya lahir dengan agama ini dan akan mati dengan agama ini.

  ReplyDelete
 12. Tidak kira bagaimanapun, yang penting adalah toleransi dan saling hormat-menghormati.

  ReplyDelete
 13. bacalah al-quraan, tentunya tafsirnya baru faham tentang agama ISLAM

  ReplyDelete
 14. Harap pembaca akan menilai cerita ini dengan cara yang baik.

  ReplyDelete
 15. Klu pun ada agama, tapi kelakuan sgt jahat...apa gunanya...apapun sya tetap cinta dgn ugama sya sejak dari lahir,kerana telah mengajar sya utk mengampuni dan mengasihi sesama manusia. Itu lah ..ajaran NYA.

  ReplyDelete
 16. Benar...klu nak berdakwah, biar jujur jgn di buat2 dong..pembaca boleh menilai sendiri kebenaran nya..fikir dong...

  ReplyDelete
 17. teguran just 4 muslim: mungkin betul semua agama menyuruh berbuat baik. Kita harus hormati semua agama. Tapi salah untuk mengatakan semua agama sama, tolong rujuk. :)

  ReplyDelete
 18. Sebenarnya tak salah untuk mengatakan semua agama sama, pangkal pokoknya semua agama menyuruh kita berbuat kebaikan di dunia supaya mendapat tempat di syurga. Yang tak sama mungkin dari cara pengamalannya. Sahabat tahu anda beragama Islam dan anda mahu menjaga kesucian Islam kerana superioriti agama Islam itu sendiri. Sebaiknya perkara ini tidak harus diperkatakan kerana pada akhirnya tidak akan ada penyelesaian dan pastinya ada pihak yang terluka. Mudah-mudahan kita semua mendapat berkat daripada Tuhan.

  ReplyDelete
 19. 1 Malaysia... hormatilah kaum lain...hormatilah agama lain...Berbagai bangsa dan agama terdapat didalam negara Malaysia...tidak perlu memburukkan atau menyakati sahabat yg lain...tidak perlu menilai/menghakimi agama sahabat lain...yg penting lihat lah diri kita sendiri...apakah diri kita sudah lengkap utk kembali kepada NYA, atau sebalik nya........????

  ReplyDelete
 20. siapa kata semua agama adalah sama sememangnya tidak memahami sepenuhnya konsep islam. harap anda mencari guru yang sebetulnya untuk bertanyakan hal yang sebegini.kalu kita nak bercakap pasal agama jangan main ikot logik sahaja.

  ReplyDelete
 21. Aku mengenal Tuhanku dengan Tuhan ku sendiri, kerana kalau bukan dengan Tuhanku aku tidak mengenal Tuhan... Hubungan manusia dengan tuhan , hubungan manusia dengan manusia... kita ada akal dan fikiran hayatilah perjalanan apa agama yang kita anuti, memang semua agama meminta kita berkasih sayang, dan apalah kasih sayang kita itu masih sedikit kalau dibandingkan kasih sayang Allah SWT, Allah SWT tidak pernah menghalang kita nak jadi kaya ke , jadi pencuri atau apa saja nak kita lakukan FIKIRKAN... cuma kita ni nak mencari kebenaran sahaja untuk keredaannya di Dunia dan akhirat InsyaAllah. BERGURULAH DENGAN TUBUHMU , BERMUSULAH DENGAN DIRIMU... Jawapannya ada dalam Islam, dan aku cuma memberi pandangan sahaja... Aku menghormati Anutan Saudara2 ku bukan Islam, semoga dunia ini akan aman sejahtera. InsyaAllah.

  ReplyDelete
 22. God is Love..but don't miss it...learn His Love...jangan da tak nak belajar lg...:)

  ReplyDelete
 23. fahami la kedua2 agama, baru lah kita akan tahu siapa yang benar... bukan mahu membanding, tapi lebih baik melihat dari segi fakta daripada mendengar cerita yang kita sendiri tidak tahu kesahihannya. siapa yang betul bukan lah satu persoalan, tp setia kepada agama masing serta mengamalkannya adalah maksud agama yang sebenar.

  ReplyDelete
 24. Cerita di atas tu direka-reka. Macam mereka reka yang Neil Amstrong tu masuk Islam....tapi beliau nafi tak lama dulu, yang beliau tidak pernah sentuh islam.....

  Buatlah cerita menyuruh umatnya buat baik, bukan cerita najis spt ni. Kan banyak umat yang mencuri, merompak, membunuh, menipu, rogol dsb...ajar lah diorang.

  ReplyDelete
 25. jalan ceritanya jelas2 suatu yg direka-reka. tak masuk akal...

  ReplyDelete
 26. Aduh....jalan cerita yg sangat tersusun indah...tapi memang tidak masuk akal kebenaran cerita ini...

  ReplyDelete
 27. pada saya sama ada cerita ini betul atau rekaan bukan isunya, samada tidak masuk akal atau tidak juga bukan isunya..pegangan saya, apa2 pun yang berlaku dalam dunia tiada yang mustahil. saya muslim, maka saya percaya bahawa tiada agama yang lebih tinggi drpd islam. menyamakan satu2 agama dengan agama lain adalah salah dalam doktrin agama yang dianuti."sesungguhnya solatku, hidupku, dan matiku adalah untuk islam". bagaimana sy boleh terima agama lain itu sama dengan agama sy? apa pentingnya agama? agama bukan sekadar membimbing kita didunia semata, tapi lebih jauh dari itu, alam akhirat..itu pegangan muslim.. cuma dalam islam diajar agar meghormati anutan agama seseorang dan tidak boleh memusuhinya. "kamu dengan agama kamu, kami dengan agama kami"

  ReplyDelete
 28. Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. Tiga kali mimpinya itu berulang. Lalu ia bersiap dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya. Beliau telah menjawab 50 soalan drp paderi tersebut dgn tepat & betul.

  ReplyDelete
 29. Saya dahulunya juga membesar sebagaiorang kristian, belajar kitab dan segala yang berkaitan dengan agama Kristian, tetapi kemudiannya saya memeluk agama Islam kerana terdapat perbezaan dari segi akidahnya. Namun begitu, mak dan bapa masih Kristian. Tapi yang penting kami tidak membesar-besarkan perbezaan, mereka tidak mendapat hidayah namun perhubungan dengan mak dan bapa tetap baik. Bahkan sayalah yang menjaga mereka hingga kini.

  ReplyDelete
 30. Apa jenis Kristian kau gang RC atau..... saya juga pernah bercampur dengan orang berbangsa sungoi muslim dan mereka mempengaruh saya memeluk islam tapi saya menolak kerana mereka tidak faham yang mereka baca dalam alkoran sebab semua dalam bahasa arab akhirnya saya katakan bahawa semua agama adalah sama yang penting kita faham agama kita dan kasih sayang sesama umat

  ReplyDelete
 31. NURFATIHA... SEBENARNYA BUKAN KITA BERMAKSUD SOMBONG ATAU CUBA MEMBEZA-BEZAKAN AGAMA ANUTAN MANUSIA..., TETAPI ALAH SWT SUDAH BERFIRMAN AGAMA YANG BENAR DAN DI REDHAI ALLAH SWT SERTA AGAM ISLAM ADALAH AGAMA HAQ BAGI ALLAH SWT KEPADA MANUSIA... JADI MAKSUDNYA KALAU ANDA SEBAGAI MUSLIM YANG TIDAK MEMPERTAHAN KAN KEBENARAN AGAMA ISLAM BERERTI ANDA CUBA MEMPERSOALKAN KEBENARAN ISLAM SEBAGAI AGAMA HAQ ALLAH SWT... JADI SEKURANG-KURANGNYA KALAU SAUDARI CUBA TIDAK AMBIL PEDULI JANGAN BERI KOMEN OK... ALLAH SWT BERFIRMAN..
  Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam. Dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai agama Islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka. Dan (ingatlah), sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah, maka sesungguhnya Allah Amat segera hitungan hisabNya.
  (A-li'Imraan 3:19)....

  DAN UNTUK ANONYMOUS... SETIAP AYAT DALAM AL-QURAN ADA TERJEMAHNYA.. TENTANG TAFSIR MAKSUD TERJEMAHNYA FIKIR SECARA RASIONAL... TIDAK ADA YANG TIDAK BAIK DALAM AL-QURAN... CUMA KALAU ANDA TIDAK BERMINAT TERPULANG LAH YA... INI MAKSUD FIRMAN ALLAH SWT:
  [1] Katakanlah (wahai Muhammad): “Hai orang-orang kafir!
  [2] “Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.
  [3] “Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.
  [4] “Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.
  [5] “Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.
  [6] “Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.
  (SURAH AL-KAFIRUN 109:1-6)

  ReplyDelete
 32. SORI ANONYMOUS... ANDA RUPANYA MUALAF KAH?? TAPI SUMBER AYAT AL-QURAN SAYA UNTUK ANDA JUGA BERMANFAAT KEPADA KITA SEBAGAI ISLAM KERANA KITA TIADA PAKSAAN DALAM TUNTUTAN BERAGAMA... TAPI BAIK JUGA UNTUK UMAT AGAMA LAIN BAGI SESUATU YANG TERBAIK....BAI SORI WAHAI SAUDARA KU YA....!!

  ReplyDelete
 33. Biasanya muslim memeng begini. Mereka suka membuat dan merekacipta dongeng dengan tujuan agar penganut muslim takjub dengan agama mereka. Tidak kurang juga yang meminta simpati dan perhatian sahaja. Bagi saya cerita ini pembohongan kepada sesama muim. Cuba anda tanya pengarang, nama kampung, nama padri, nama gereja, tarikh, masa dan tempat kejadian sebenar. Jika semua maklumat ini ada dan ada saksi maka kemungkinan betul. Kenapa anda tidak pergi kepada padri dan umat kristian itu dan minta kesaksian mereka? PEMBOHONGAN SESAMA MUSLIM KESIAN KESIAN. SANGGUP YE....

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.