Wednesday, February 19, 2014

Mahathir Takut Anwar ,Najib Relaks Saja?

Beberapa kenyataan Mahathir Mohamad sejak kebelakangan ini mengenai Anwar Ibrahim dan pilihanraya kecil DUN Kajang, tidak lain menyerlahkan ketakutannya mengenai kebangkitan musuh poltitiknya itu. Bermula dengan jujur mengakui bahawa jawatan sebagai MB Selangor akan memberi kelebihan kepada Anwar untuk menawan Putrajaya dalam pilihanraya umum akan datang, beliau kemudian mengatakan niat Anwar sejak awal menyertai UMNO adalah semata-mata untuk menjadi Perdana Menteri.

Mahathir seterusnya cuba menghasut Pas dengan mengatakan sepatutnya jawatan MB Selangor adalah kepunyaan parti itu memandangkan mereka mempunyai jumlah kerusi DUN yang lebih bahyak berbanding PKR.

Ketika Ops Lalang dibangkitkan semula oleh MCA, Mahathir sekali lagi menuding kepada Anwar sebagai turut bertanggungjawab dalam operasi yang menyaksikan ramai ditahan dibawah ISA itu, meskipun seluruh dunia tahu ketika itu beliau adalah Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri dan dalam sebuah buku pula beliau pernah berkata penahanan itu adalah tindakan yang diambil oleh pihak polis sepenuhnya.

Menuding jari kepada Anwar semata-mata beliau anggota kabinet yang turut melibatkan Najib juga ketika itu, hanya menyerlahkan sikap Mahathir yang cuba melonggokkan semua kesalahan kepada bekas timbalannya yang dipecat pada 1998 itu sebagai sebahagian usaha untuk menghalangnya menjadi ADUN Kajang dan MB Selangor.

Semalam pula, Mahathir bersuara lagi dengan mengatakan mengundi Anwar salah seperti memberi undi kepada Amerika, walaupun seluruh dunia juga tahu bahawa Amerika adalah "tuhan politik" kepada Najib di mana sejak memimpin negara pada 2009, keinginannya untuk berbaik-baik dan dilihat akrab dengan Amerika cukup luar biasa.

Najib bukan saja paling kerap mengunjungi Amerika, bahkan sebaik menjadi Perdana Menteri telah melantik rakan baiknya, Jamaluddin Jarjis sebsgai duta ke negara itu dengan misi untuk menjalinkan hubungan lebih akrab dan mempromosi dirinya sebagai peneraju Malaysia yang pro Amerika kepada Barack Obama.

Jika dengan mengatakan Pas lebih berhak menduduki kerusi MB adalah bertujuan meracuni pemikiran pengundi Pas manakala menuduh Anwar terlibat dslam Ops Lalang pula dengan harapan pengundi Cina menolak Anwar, dakwaannya yang mengatakan mengundi Anwar sama seperti memberi undi kepada Amerika, nyata lebih disasarkan kepada keseluruhan pengundi Melayu di Kajang.

Sehingga ini hanya pengundi India yang berjumlah kira-kira 10 peratus saja lagi yang belum dihasut dan diracuni oleh Mahathir.

Berbanding pilihanraya kecil sebelum ini, Mahathir bukan saja terlihat lebih aktif dan agresif untuk memastikan kekalahan calon PKR, malah ketakutannya akan kemaraan Anwar menduduki kerusi MB Selangor melebihi Najib sendiri.

Najib pula hanya relaks saja mengenai pilihanraya Kajang. Hanya sekali Najib bercakap mengenai Kajang, itu pun mengenai penentuan calon yang akan diputuskan oleh BN selepas sambutan Tahun Baru Cina. Najib malahan tidak bercskap langsung mengenai Anwar, kerusi MB Selangor serta kesannya kepada BN dalam PRU 14 nanti, kecuali sekali menulis di twitternya bahawa pilihanraya kecil Kajang adalah untuk kepentingan peribadi dan bukannya demi rakyat. Tetapi tulisannya sekadar bersifat umum dan tidak menyebut nama sesiapa.

Kiranya dengan jawatan MB Selangor memberi kelebihan kepada Anwar dan PR dalam pilihanraya umum akan datang, seharusnya Najiblah yang lebih bimbang kerana beliau yang bakal kehilangan kuasa dan jawatan Perdana Menteri tetapi nampaknya Mahathir yang terlebih takutnya.

Mungkinkah Najib bersikap agak relaks kerana merasakan kemaraan Anwar di Kajang dan seterusnya sebagai MB Selangor sesuatu yang sukar ditahan dan jika berhempas-pulas pun, hanya menghabiskan stamina saja? Atau boleh jadi Najib merasakan pertempuran sebenarnya ialah pada 2018 nanti dan oleh yang demikian beliau perlu menyimpan tenaganya sekarang ini?

Atau mungkin juga Najib beranggapan tempoh hayat BN hanya sekadar 2018 saja dan bersikap redha saja sambil menghabiskan sis-sisa yang ada ini untuk menikmati sepenuhnya kehidupan sebagai Perdana Menteri?

Selain Najib yang bersikap relaks, Muhyiddin pula sebagai Timbalan Perdana Menteri yang sepatutnya menjadi ketua jika berlaku pilihanraya kecil, turut tidak seghairah mana. Mungkin barangkali ada benarnya beliau sudah keletihan dan berpuas hati jika dapat pencen sebagai orang nombor dua saja.

Kenapakah ketakutan Mahathir begitu menyerlah dan melebihi Najib sendiri?

Mungkin jawapan sebenar hanya Mahathir saja yang tahu walaupun umum boleh membuat telahan yang berbagai yang antaranya mahu menjaga legasinya, memastikan masa depan anak-anaknya terjamin, memelihara egonya yang pernah memecat Anwar dan bermacam-macam lagi.

Sehingga ini tidak ternampak tanda-tanda Mahathir akan surut daripada pendiriannya. Sementara hari pengundian masih jauh iaitu 23 Mac depan, adalah dijangka banyak lagi serangan dan belasahannya terhadap Anwar.

Dan dengan usianya sudah menginjak 89 tahun, manakala Anwar pula berulangkali mengungkapkan secara terbuka bahawa beliau sudah memaafkan bekas mentor itu serta tidak menyimpan sebarang dendam andai ditakdirkan berjaya menawan Putrajaya, Mahathir sebaliknya seperti ingin membawa permusuhan itu sehingga ke liang kubur.

Berbeza dengan Pak Lah yang sedia mengeluarkan Anwar daripada penjara dan Najib yang terbuka untuk berdialog serta saling bekerjasama, Mahathir seboleh-bolehnya tidak mahu sekalipun sekadar cuma bertentang mata.

Kecuali jika Tuhan menuliskan takdir yang berbeza, permusuhan Mahathir dan Anwar ini nampaknya hanya akan berakhir sehingga ke penghujung usia.

-Oleh Shahbudin Husin

No comments:
Write comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.