Sunday, December 25, 2011

Haram Pakai Topi Santa Claus

MUFTI JOHOR, Datuk Tahrir Shamsuddin menasihatkan umat Islam supaya tidak memakai pakaian atau perhiasan yang menyamai 'Santa Claus' kerana ia bercanggah dengan seruan Nabi Muhammad.

Katanya, kebanyakan umat Islam di negara ini tidak sedar dan kurang pengetahuan mengenai ilmu agama hingga menyebabkan mereka turut serta meraikan perayaan Krismas yang disambut penganut Kristian.

“Setiap kali menjelang 25 Disember, ada antara orang Islam memakai pakaian itu. Bagi saya, hukumnya haram kerana ia boleh mempengaruhi dan memesongkan akidah seseorang Islam itu.

“Baru-baru ini, saya ada menerima aduan daripada orang ramai yang prihatin mengenai perkara ini malah ada yang meluahkan perasaan sedih kerana ada segelintir masyarakat Islam sanggup berpakaian seperti Santa Claus," katanya semalam.

Tahrir berkata, ada sesetengah masyarakat Islam yang bekerja di pusat membeli-belah terpaksa memakai pakaian atau perhiasan berkenaan atas kehendak tugas.

“Pihak atasan organisasi berkenaan seharusnya sedar dan sedia maklum mengenai sensitiviti masyarakat Islam. Mereka sebenarnya boleh mengarahkan pekerja lain dan sebagai contoh pekerja yang beragama Kristian untuk memakai pakaian terbabit, " katanya. (BH)

2 comments:
Write comments
 1. topi santa claus taiada kaitan dgn kristian!!! mufti ini buat sendiri sijilnya? mcmana mau dpt respect drpd umat islam, apa lg yg bukan islam???

  ReplyDelete
 2. Mungkin ini pendapat peribadi beliau seja. Rujuk...
  "Setiap kali menjelang 25 Disember, ada antara orang Islam memakai pakaian itu. Bagi saya, hukumnya haram kerana ia boleh mempengaruhi dan memesongkan akidah seseorang Islam itu."

  Ada artikel lain yang bercanggah maksudnya untuk dikongsi bersama...

  Meanwhile, in case anyone's still fussing over whether it's okay to wish anyone Merry Christmas or not, here's an enlightening article about Muslims in the US... Read below.
  http://www.huffingtonpost.com/2011/12/17/muslim-christmas-celebrations_n_1154229.html

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.