Friday, December 30, 2011

Zaid Ibrahim bantu Nurul Izzah lawan Azmin?

Persaingan kuasa dalam PKR, yang semakin jelas dilihat sejak menjelang pemilihan lalu muncul lagi, mengaitkan pemimpin-pemimpin tertinggi parti.

Pengendali laman Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin mendakwa Azmin Ali, timbalan presiden PKR di belakang penyebaran surat layang memburukkan Nurul Izzah Anwar, naib presiden PKR.

Surat itu menggesa ahli-ahli PKR menghalang Nurul Izzah yang didakwa cuba membawa semula Datuk Zaid Ibrahim - yang kini memimpin partinya Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) - menyertai semula PKR.

Dalam kolum terbaharunya, Raja Petra menerbitkan semula surat itu dengan ulasan ringkas mengatakan Azmin dipercayai di belakang penyebaran surat layang tersebut, dalam usaha menyekat anak kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim itu daripada menghalang kemaraan Azmin.

Menurut surat itu, Nurul Izzah mempunyai pengaruh untuk membolehkan Zaid dibawa semula menyertai PKR disebabkan kedudukannya.

"Sebagai naib presiden paling kanan dalam PKR dan anak kepada Anwar Ibrahim, Nurul Izzah pastinya mampu memanipulasi ayahnya dan setidak-tidaknya dapat membuka ruang buat Zaid menyertai PKR dan Pakatan Rakyat semula."

Menurut surat itu lagi, "Nurul Izzah perlu sedar bahawa status beliau sebagai anak kepada Anwar Ibrahim tidak semestinya akan merestui semua tindakan politiknya."

Zaid keluar parti setelah kecewa dengan politik Anwar dan permainan Azmin menyekat kemaraannya dalam parti.

Dakwaan Raja Petra ini sekiranya benar memberi gambaran usaha Azmin mengukuhkan kedudukannya dalam parti termasuk dengan menyekat Nurul Izzah, pemimpin muda yang dilihat berpotensi dan tidak mempunyai beban sejarah seperti beberapa pemimpin lain termasuk Azmin.

Kedudukan Nurul Izzah sebagai anak Anwar, pemimpin kanan yang muda dan popular mampu menggugat Azmin dalam kepimpinan parti.

Zaid semasa masih dalam PKR juga dilihat sebagai pencabar terdekat Azmin, disebabkan kedudukan seniornya yang dilihat mengatasi kelayakan Azmin.

http://siasahdaily.blogspot.com

3 comments:
Write comments
  1. Beginilah PKR belumpun menjadi Kerajaan memerintah Malaysia sudah berlaku tindih menindih dikalangan pemimpin mereka, apa lagi jika memerintah mungkin lebih dashyat lagi berbanding UMNO BN yang sudah memerintah Negara sekian lama.

    ReplyDelete
  2. teman nak ngabo pade mike semue, pkr cabang pasir salak yg dulu diterajui oleh MKA dah jadi batu nesan, angkara perangai busuk azmin yg menafikan ketokohan MKA di pkr cabang pasir salak

    ReplyDelete
  3. kalau dah cabar mencabar dalam parti, maksudnya demokrasi hidup dalam parti tersebut. tetapi jika ketua parti atau president parti tidak mengundur diri atau menamakan pengantinya maka parti itu memerinta kuku besi secara tidak langsung. seperti negara korea utara.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.