Di dalam satu bancian yang dikendalikan oleh akhbar Sinar Harian yang bertanyakan mengenai keyakinan pembaca terhadap pendirian samada Saiful atau ayahnya Azlan, didapati lebih 90% pembaca memilih untuk berpihak kepada Azlan.
Daripada sejumlah 2258 orang yang menyertai Bancian tersebut, 2070 (92%) orang telah memilih Azlan dan cuma 188 (8%) memilih Saiful.
Berikut ialah soalan yang ditanyakan di dalam bancian trersebut.

Saiful sebelum ini telah menuduh bapanya, yang telah mendedahkan anaknya itu dipergunakan oleh pembantu khas pemimpin kanan negara untuk membawa kes liwat kedua ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah "diperguna" oleh pihak-pihak tertentu.
Berikut ialah kenyataan penuh bapa Saiful Bukari, iaitu Azlan Mohd Lazim.




Ramai dah tu 8% yg sokong si Lahanat Saiful...tu pun mngambil kira barua2 Umngokmen.
ReplyDeleteThis man is superbly bad.
ReplyDeleteBancian ini menunjukkan Saiful memang pembawa malang.
ReplyDelete8%? Kasian.
ReplyDeleteSo he must be executed.
ReplyDeleteAnd this guy is mere attention seeker.
ReplyDeleteSaiful is a mind game player.
ReplyDeleteSaiful dakwa ayah jadi mangsa politik Anwar
ReplyDeleteTak sudah2 la drama drg ni.
ReplyDeleteSaiful should just move on.
ReplyDeleteAnd Anwar should just leave.
ReplyDeletePolis akan memanggil Saiful Bukhari dalam masa terdekat untuk mengambil keterangan berhubung kenyataan yang dibuatnya, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar. Langkah itu diambil bagi mengenal pasti sebab dan tujuan beliau membuat keterangan sedemikian.
ReplyDelete"Dalam kes itu, Azlan (bapa Saiful) tidak pernah dipanggil untuk memberi keterangan di mahkamah, dan kalau adapun, keterangan yang dia bagi kepada pihak polis adalah keterangan yang tidak jelas.Jadi, keterangan itu tidak bernilai dan tidak boleh diguna pakai," kata Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.
ReplyDeleteMenteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, rakyat perlu adil dalam menilai kenyataan Mohd. Saiful Bukhari dan dakwaan bapanya berkaitan pertuduhan liwat terhadap Anwar.
ReplyDeleteRakyat kena adil kepada orang yang mendakwa menjadi mangsa, bukannya hanya nak bercakap, memfitnah dan sebagainya-Datuk Seri Noh Omar
ReplyDeleteTimbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor itu meminta pembangkang tidak mengambil kesempatan memperguna Azlan dalam isu tersebut kerana bapa Mohd. Saiful Bukhari mengaku tidak mengetahui apa yang berlaku.
ReplyDeleteMohd. Saiful Bukhari, berkata beliau percaya isu itu sengaja ditimbulkan bagi mengalih perhatian masyarakat daripada isu "pengkhianat negara" berikutan kes pencerobohan pengganas Sulu di Sabah ketika ini.
ReplyDelete"Saya yakin rakyat tertanya-tanya mengapa baru sekarang perkara ini ditimbulkan. Adakah ini cubaan pembangkang untuk mengalih perhatian rakyat terhadap isu yang lebih besar berlaku di negara ini, iaitu pencerobohan di Lahad Datu, Sabah?," kata Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul.
ReplyDeletekes saiful ni tak sepatutnya timbul lagi. kan mahkamah dan putuskan kes ini
ReplyDeleteIni hanya untuk memdapat publisiti shaja.
ReplyDeleteBoleh pakai atau tidak bancian ini.
ReplyDelete